Istoria Quilling-ului

„Arta nu dorește reprezentarea unui lucru frumos, ci reprezentarea frumoasă a unui  lucru.”  (Immanuel Kant)        

Quilling-ul, folosit ca hobby de oameni din întrega lume, reprezintă arta de a rula hârtia. Tehnică veche din Egiptul Antic, aceasta constă în rularea unor mici fâșii de hârtie pe un bețișor sau pe un instrument special, creând astfel diferite forme.

Cel mai probabil, această tehnică a fost la început arta de a modela fire de metale prețioase. Lucrată din hârtie, aceasta a devenit mai puțin costisitoare și astfel mult mai disponibilă pasionaților. ,,Era activitatea ideală de a petrece timpul liber ca o odihnă nevinovată…”          ( Lady New Magazine – 1786).

Se crede că această tehnică datează din secolul al XVI-lea, iar tablourile găsite, făcute de călugărițe franceze și italiene, întăresc această supoziție. Ele au folosit bucăți de hârtie tăiată din paginile cărților bisericești, folosite pentru a decora și a înfrumuseța artefactele religioase.

Cele mai multe lucrări de Quilling din diferite muzee datează din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea.

Istoria acestei arte este strâns legată de istoria hârtiei, acesta fiind materialul de bază în Quilling. Pentru că materialul folosit este foarte fragil, în muzee nu s-au păstrat decât unele lucrări care datează din anii 1700 – 1800.

Artă decorativă practicată de doamnele din înalta societate ca hobby, acest meșteșug nu era accesibil, în trecut, clasei muncitoare. Însă, mai târziu, a fost extinsă, confecționându-se din ce în ce mai multe produse prin această tehnică. Astfel pot fi decorate tablouri, felicitări, rame foto, cutii de bijuterii, suporturi pentru lumânări, tăvi și alte obiecte.

Lasă un comentariu